skip to Main Content
Möt dina framtida arbetsgivare

Kemiindustrin i Sverige består av över 1400 svenska och utlandsägda företag. De varierar från små innovativa företag till globala koncerner med flera tusen anställda på olika arbetsplatser över hela världen.

Här får du träffa inspirerande arbetsgivare som berättar om vad de söker för kompetens och vilka karriärmöjligheter de erbjuder.

“Hos oss ser vi gärna att våra medarbetare har en vilja att utvecklas. Antingen genom att arbeta med någonting nytt inom organisationen eller för att ta nästa steg uppåt.”

‒ Vi fortsätter att göra stora investeringar på våra anläggningar i Uppsala och Umeå. Vi har behov av att rekrytera nya medarbetare inom många områden, säger Andreas Johansson, Talent Acqusition Director på Cytiva Sweden AB.

Cytiva har verksamhet över hela världen. I Sverige finns företaget i Uppsala och Umeå. Uppsala är störst med ungefär 1 600 medarbetare, medan Umeå har ungefär 600. Företaget är ett av de ledande inom Life Science och bioteknisk utrustning. Cytiva har vuxit kraftigt de senaste åren och anställt många nya medarbetare. Något som ser ut att fortsätta framöver.

− Vi söker nya medarbetare inom många olika områden, till exempel behövs fler processingenjörer i vår produktion eftersom vi ökar vår kapacitet. Transformationen mot digitalisering gör också att vi behöver medarbetare med kunskaper inom mjukvaruutveckling och automation, säger Andreas Johansson.

Peter Carlsson, VD Northvolt

Northvolt utvecklar framtidens batterier.

”Här får du vara med och bygga ett nytt spännande bolag i Sverige där man får jobba med den mest avancerade tekniken som finns i Sverige, i Europa och faktiskt i världen” säger Peter Carlsson, VD Northvolt

Åsa Waldemarsson, AkzoNobel

”Vi har en vänlig kultur. Det gör att man vågar pröva nytt, att man vågar utvecklas. Kanske vill man byta till ett nytt område, till ett annat än där man en gång började. Det är positivt med intern rörlighet.”

– Vi har många trogna medarbetare, vår företagskultur bidrar till det. Man kan prata med vem som helst, och det är ett öppet klimat, säger Åsa Waldemarsson, HR Manager Nordics på AkzoNobel.

AkzoNobel är ett globalt färgföretag med verksamhet i mer än 150 länder. I Sverige finns anställda på sex olika orter och fabriker finns i Malmö, Angered och i Kristinehamn. Vi har även flera egna butiker, bland våra varumärken finns bland andra International, Cuprinol, Nordsjö och Sikkens.

– Jag tror att många tycker att det är spännande att AkzoNobel är ett internationellt företag. Man kan ha kollegor i andra länder som man jobbar tätt med. Vi har även ett mentorskaps­program, genom vilket man kan få en mentor lokalt eller i annat land, berättar Åsa Waldemarsson.

Tor Einar Norbakk, Svenska Aerogel

”Vi är ett ungt och dynamiskt företag. För rätt person finns stora möjligheter att utvecklas både inom sitt ämne, som person och i sin yrkesroll.”

– Vi är i startskedet. Under många år framöver kommer vi vara i ständig utveckling. Vi måste ha anställda som tycker om att utvecklas med företaget, säger Tor Einar Norbakk, vd på Svenska Aerogel.

Svenska Aerogel finns i Gävle. Där utvecklar och kommersialiserar företaget sin produkt Quartzene, ett kiselbaserat material som är väldigt lätt, max 15 procent av volymen består av ett fast material. Resten är gas eller av vakuum.

– Quartzene är en unik innovation som kan hjälpa tillverkande industrier i världen att nå FN:s globala hållbarhetsmål. Vårt uppdrag är att hjälpa dem, säger Tor Einar Norbakk.

Svenska Aerogel har nyligen startat sin produktion i Gävle och behöver därför många kompetenser framöver.

Anna Annerstedt, Flint Group

”Är man duktig och visar framfötterna finns det goda utvecklingsmöjligheter hos Flint Group och företaget försöker ta vara på särskilt duktiga medarbetare”

– Även om vi inte är ett av de största företagen så är vi väldigt internationella. Många av våra medarbetare har chefer som är stationerade i ett annat land och vi har konstant besök från utlandet. Det gör att våra medarbetare arbetar i en global miljö, säger Anna Annerstedt, HR Manager Nordic på Flint Group.

Flint Group är ett internationellt företag med över 8000 anställda över hela världen. I Sverige finns företaget på tre platser: Trelleborg, Malmö och Lund. Siten i Trelleborg är huvudanläggningen och här arbetar ungefär 175 anställda.

– Är man duktig och visar framfötterna finns det goda utvecklingsmöjligheter hos Flint Group och företaget försöker ta vara på särskilt duktiga medarbetare. Det kan handla om att klättra inom organisationen, arbeta utomlands eller åka på utbyte på någon av de andra anläggningarna runt om i världen, säger Anna.

Ulrika Lidman, Paragon Nordic

”Vi hjälper våra kunder att utveckla och producera högkvalitativa, hållbara produkter som både stärker deras varumärke och ger konsumenten ett mervärde”

– Hos oss värdesätter vi personer med ett eget driv som kan se helheten och vill föra verksamheten framåt, säger Ulrika Lidman, Ekonomi- och personalchef, Paragon Nordic.

Paragon Nordic arbetar med kontraktsutveckling och produktion av ett stort antal produkter inom många olika områden allt från kosmetik och hushållskemikalier till livsmedel och medicinteknik.

– Vi hjälper våra kunder att utveckla och producera högkvalitativa, hållbara produkter som både stärker deras varumärke och ger konsumenten ett mervärde, säger Ulrika Lidman.

Jonas Åman, AGA

”Vi är ett globalt företag, vilket innebär att det finns många karriärvägar hos oss.”

– På AGA tillverkar vi och marknadsför industrigaser och specialgaser för olika ändamål och tillsammans med våra kunder utvecklar vi totallösningar som omfattar gaser, kunskap om processer, gasutrustning och service, säger Jonas Åman, Head of Talent Management på AGA Gas AB.

Innovation har alltid varit centralt för AGAs verksamhet, vilket resulterat i ett stort antal gasrelaterade applikationer och tjänster sedan företaget grundades för drygt 100 år sedan.

–Idag är vi verksamma i en intressant global bransch där det händer mycket och där hållbarhet är ett av våra ledord, säger Jonas Åman.

william_wallin

”I över 130 år har vi ägnat oss åt att förbättra vardagen för miljontals människor över hela världen genom innovativ kemi.”

– Perstorp är ett svenskt företag som verkar globalt. Vårt huvudkontor ligger i Malmö. I Sverige har vi produktion i Perstorp och Stenungsund. Utomlands har vi egna produktionssiter i Norge, Tyskland, Italien, Holland, England, USA och Kina, säger William Wallin, HR Business Partner, Perstorp AB

Perstorps produkter finns i stort sett överallt, exempelvis kan du hitta 15 kg produkter från Perstorp i en vanlig bil. Komponenter för plaster, glas, smörjmedel, kvalitets- och livslängdsbevarande kemikalier för jordbruks- samt matindustrin, miljövänliga biobränslen är exempel på vad Perstorp tillverkar.

– I över 130 år har vi ägnat oss åt att förbättra vardagen för miljontals människor över hela världen genom innovativ kemi. Det är vi stolta över! Hos oss får du vara med och bidra till en mer hållbar och modern värld, säger William Wallin.

cyril-thebault

”På Nynas finns karriärmöjligheter både för den som vill arbeta i Sverige och för den som vill arbeta internationellt.”

– Vi finns på alla kontinenter och börjar du jobba i Nynäshamn kan det vara inledningen på ett globalt äventyr, säger Cyril Thébault, raffinaderichef Nynäshamn.

Nynas har produktion i Europa och ett distributionsnätverk som täcker hela världen. Det största raffinaderiet ligger i Nynäshamn. Där ligger även Nynas forskning och utveckling och Nynas Engineering.

– Nynas är ett annorlunda oljebolag, vi förädlar råolja till specialprodukter med lång livslängd som till exempel transformatoroljor, däckoljor och bindemedel till asfalt, säger Cyril Thébault.

Magnus Gunnarsson, Preem

”Vår vision är att leda omvandlingen mot ett hållbart samhälle.”

– Vår vision är att leda omvandlingen mot ett hållbart samhälle. Våra två raffinaderier räknas till de mest moderna och miljöanpassade i Europa, säger Magnus Gunnarsson, ansvarig Employer Branding Preem.

Preem är Sveriges största drivmedelsbolag. Raffineringskapaciteten ligger på över 18 miljoner kubikmeter råolja per år. Preem producerar även förnybara drivmedel tillverkade av restprodukt från svensk skogs- och lantbruk. Huvudkontoret ligger i Stockholm och raffinaderier finns i Göteborg och Lysekil.

– Vi har framöver stort behov av både ingenjörer och tekniker. Hos oss finns en verkligt välkomnande stämning och många arbetar med stor frihet under ansvar, säger Magnus Gunnarsson.

sandra-gillberg

”Vi har ett ständigt behov av nya talanger som vill vara med oss på vår resa och forma företaget inför framtiden.”

– Det vi söker är personer med teknisk bakgrund och utbildning med främsta fokus på kemi, berättar Sandra Gillberg, ansvarig för Talent Acquisition i Borealiskoncernen.

Borealis är en ledande leverantör av innovativa lösningar inom områdena polyolefiner,
baskemikalier och gödningsmedel.

– Våra produktionsanläggningar, innovationscenter och servicecenter samarbetar med kunder i mer än 120 länder för att leverera produkter som lämnar ett betydelsefullt bidrag till samhället och en cirkulär ekonomi, säger Sandra Gillberg.

Back To Top